‘Sokkendrama’ 1950: zedelijkheid vóór alles!

In 1950 was het Boni nog door en door katholiek. Ondanks grote hitte werden de meisjes gesommeerd om kousen aan te trekken. Blote benen en tenen waren uit den boze. Het leidde tot een smalend artikel in o.m. het Utrechts Nieuwsblad en zelfs NRC in Rotterdam en een getergde reactie in het Utrechts Katholiek Dagblad Het Centrum.

Destijds leerling IV gym-b Maria Oremus (1934-2008) schrijft op 6 juni 1950: “We mogen niet op school komen zonder sokjes. Dit is een idee van (…) Elling. Zij vinden het een onaesthetisch gezicht. Akveld heeft dat op de volgende manier aangetoond: hij ging onderaan de trap staan met een stok en ieder meisje dat langskwam zonder kousen tikte hij tegen de benen terwijl hij zei: ‘Dat mag niet.’ Maria P. zei dat ze jongens met korte broeken veel lelijker vond, al die haren. ‘Ja’, zei hij, ‘dat is de mannelijkheid, jij bent zo maagdelijk blank.’ Dit tegen mij, want ik stak mijn been uit.”

En op 7 juni noteert zij: “Er is een sokkendrama! In alle kranten heeft er haast een stukje over gestaan. Ik vind het gewoon een blamage voor de school. Meneer Edelman heeft er een goed stuk tegenin geschreven.”

Links in het Utrechts Katholiek Dagblad 7 juni 1950 verdedigt hoofdredacteur Utrechts Katholiek Dagblad Edelman het Boni en rechts het Utrechts Nieuwsblad dat op 8 juni 1950 schampert over een ‘sokjes-oekaze’ (bron: Het Utrechts Archief)

Scheikundeles klas IV gym-b, 10 juni 1950, daags na het sokkendrama de dames ongetwijfeld netjes mét kousen… (foto: nalatenschap Maria Oremus)

Ward de Moor, lid redactieraad.

Bron: Ingeborg de Moor en Mirjam Hartog: Aan tafel op Vreeburg (2018)