Doedelzakspelers op proef

In 1972 werd op nadrukkelijk verzoek van conrector Hein Geelen het veredelde dweilorkest de Boni Boventoon Blazers (BBB) opgericht. Die verzameling toeteraars en trommelaars – docenten en leerlingen – was met name in het leven geroepen om de carnavalsfeesten op het Boni luister bij te zetten. Onder het motto ‘niet mooi, maar hard’ lieten de blazers luid en duidelijk van zich spreken. De functie van grote-trommelaar was bijna vanzelfsprekend weggelegd voor Hein Geelen. Hij was Limburger van geboorte en meende samen met andere zuidelijk-Nederlandse leerkrachten dat carnaval met hulp van de BBB in het Utrechtse veel ‘echter’ kon worden gevierd.

Toen Geelen in 1984 afscheid nam van de school, droeg hij zijn stokje over aan een ander. Wie dat moest worden werd beslist tijdens een speciale carnavalszitting, waarbij docenten Stijn Kuitenbrouwer, Bart Hagenaars en Ad Migchielsen (de uiteindelijke winnaar) via een proefspel hun bekwaamheden moesten tonen.

Dat proefspel viel bij de BBB’ers zo in de smaak, dat ‘ceremoniemeester’ Jan Jimkes bedacht, dat kandidaten zich het jaar erop, in 1985, konden storten op het fenomeen doedelzak blazen. Een ludiek en alleszins prijzenswaardig idee, maar – niet verrassend – veel te hoog gegrepen.

Diverse collega’s, onder wie andermaal Kuitenbrouwer en Migchielsen deden – in Schotse outfit optredend – mee aan het proefspel. Ad Migchielsen: ,,Dat werd natuurlijk niks. We kwamen nooit ‘op stoom’.’’ De jury liet Hugo Peters, een markante docent Engels, winnen. Peters heeft nooit met de BBB meegespeeld, maar wordt wel genoemd op de hoes van een speciaal singletje, dat in 1987 werd uitgebracht: Hugo Peters –Doedelzak (niet gedisponeerd). Ook Ad Migchielsen staat daarop als niet-gedisponeerd lid vermeld.

Omdat moderator en tevens BBB-geestelijk adviseur Van Doorn bij die zitting in 1985 was verhinderd, werd de paus ter plekke tot geestelijk adviseur benoemd. Omdat het nogal een gedoe was hem in levenden lijve te laten meebeslissen, stond zijn beeltenis op een stoel nabij de jurytafel mooi te wezen.

PS: In het Boni-jubileumboek, dat in 2022 verschijnt, veel meer over de roemruchte geschiedenis van de Boni Boventoon Blazers (en hun opvolgers).

Herinnering van Jimkes, mede-oprichter BBB, opgetekend door Gerard Veerkamp

Blazen tot je een ons weegt. Dat geldt voor kandidaten Bart Hagenaars, docent wiskunde (links achter) en Hugo Peters, docent Engels (rechts voor). Naast Peters een leerling, die het doedelzakspel wel machtig is en de anderen les heeft gegeven.

De jury laat uiteindelijk Hugo Peters winnen, ongeacht wie zich als beste doedelzakspeler had gemanifesteerd. Van links naar rechts:  Bostjan van Hemel (BBB-lid op saxofoon),

Theo Bartels (artistiek directeur BBB), Jan Jimkes (waarnemend directeur-generaal/ceremoniemeester), Hein Geelen (directeur-generaal voor het leven), John Meijer (chef slagwerk/docent scheikunde). Let op: de bordjes van de heren Jimkes en Geelen zijn kennelijk door een onverlaat verwisseld.

De paus neemt als geestelijk adviseur de honneurs voor moderator Van Doorn waar.