STEMMEN 90 jaar: roept u maar!

Het Boni mag dan in 2022 honderd jaar bestaan, er is ook reden genoeg om het schoolblad STEMMEN in het zonnetje te zetten, want dat viert ook een jubileum. Negentig jaar geleden, in 1931, verscheen het eerste exemplaar van die schoolkrant. Een blad dat in allerlei vormen verscheen: als eenvoudig gestencild krantje met artikelen, die op een ouderwetse machine waren vervaardigd; als een bijna professioneel vormgegeven blad met prachtige foto’s. Met artikelen van redacteuren en andere schrijvende leerlingen en leerkrachten, waarin de geest des tijds prima is terug te lezen. Met veel polemieken tussen scholieren uit de verschillende schoolonderdelen, tussen leerlingen uit de onder- en bovenbouw. Met interviews met grootheden als Remco Campert, Bram en Freek, Wim Sonneveld enz. En natuurlijk met gedichten, veel gedichten, heel veel gedichten. Want heel wat Bonifatianen/Bonifanten blijken iets met poëzie te hebben.

De bekende Utrechtse Illustrator, graficus en tekenaar Peter Vos (1935-2010) zat ook op het Boni, hij volgde de gymnasiumopleiding. Hij behoorde in de beginjaren ’50 zelfs tot de redactie van STEMMEN. Toen hij de redactie verliet, schonk hij ten afscheid de schoolgemeenschap bijgaande tekening, die gedurende enkele jaren de voorpagina van STEMMEN sierde. De tekening doet enigszins denken aan het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. De redactie omschreef deze bijdrage als volgt:

Peter Vos danken we vanuit deze hoek nogmaals voor z’n krachtige veelzeggende omslagtekening. Lezer! Bezie deze jongeman, vereenzelvig je met hem, en roep wat je op ‘t hart hebt uit, in STEMMEN.’

Deze en veel meer spraakmakende onderwerpen uit de illustere geschiedenis van STEMMEN zijn te lezen en te zien in het Boni-jubileumboek dat in 2022 uitkomt. Wie kijkt daar niet naar uit?

Gerard Veerkamp, lid redactieraad

Illustratie Peter Vos.