Hè, verdikkeme, Jan

juli 1973, Oude Gebouw (Kromme Nieuwegracht), bij de deur voor de lerarenkamer, de laatste dag van de laatste repetitieweek van dat schooljaar.

Ik heb als piepjong wiskundeleraartje mijn eerste jaar achter de rug, en kom de repetitie van mijn laatste surveillance dat jaar in het vakje van de desbetreffende leraar leggen. Tegelijk met mij wil de heer Frans Schoenmakers, aardrijkskundedocent ook naar binnen. Dan wordt hij geroepen door de heer Jonker, docent Frans, die net de trap af komt lopen.

Hé, Frans, hier heb ik jouw werk van 3H1! (kan ook 2 of 3 geweest zijn)

Hè?? Verdikkeme, Jan. Ik heb net de rapportcijfers voor 3H vastgesteld……. Nou ja, geef maar hier.

en hij neemt het werk van Jan Jonker aan, denkt een kort moment na, en gooit het dan zo in de prullenmand. Jan Jonker kijkt hem verbijsterd aan en dan kwaad:

Had je me dat g.v.d. niet eerder kunnen zeggen, dan had ik een uur geleden al op vakantie geweest, ja! Je wordt bedankt!!

en hij beent kwaad het gebouw uit.

Ad Migchielsen, eindexamen Boni 1969