Op jacht naar bruikbare kolen

Ik ben weliswaar geen oud-leerling van het Boni, maar heb daaraan wel veel prettige herinneringen aan overgehouden. Mijn vader, J.A.M. Clemens, is van 1 mei 1925 tot 1 augustus 1950, ruim 25 jaar amanuensis geweest van het Bonifacius Lyceum.

Als tiener ging ik, in de traditie van de familie – mijn vader en ooms gingen allen – naar de St. Gregoriusschool op de Kromme Nieuwegracht. Tijdens de middagpauze ging ik naar mijn vader om daar op het Bonifacius mijn boterhammen op te eten. Hij had aldaar een grote ruimte, die uitkeek op de Dom. In die beginjaren van mijn lagere school ging ik zaterdags met mijn vader mee. En zaten wij in de kelder restanten van de kachels te zeven op nog bruikbare kolen, iets wat me altijd is bijgebleven, nu iets ondenkbaars!

Later, gedurende de jaren ‘60 was ik leerling van het Gemeentelijk Utrechts Avondlyceum, waarvan mijn vader tot 1 oktober 1965 amanuensis is geweest. Aan het avondlyceum heb ik altijd een speciaal gevoel overgehouden, het was een tijd van werken en vier avonden naar school. De leraren waren vaak docenten van het Boni: Bosboom, Vos, Michielsen, Gorter, allemaal goede docenten, die ons hebben verrijkt met hun kennis. Met goed vervolg heb ik het Staatsexamen HBS-A in Den Haag afgelegd, met dank aan de toenmalige docenten! Ben Vos was mijn favoriete docent, zijn lessen soms met muziek, hadden een speciaal niveau.

Ik wens jullie veel succes met de organisatie van het jubileumjaar!

Paulus A. Clemens.

De vader van Paulus Clemens was amanuensis. Op de foto poseert J.A.M. Clemens (midden) samen met Boni-collega’s Van Dijk (links) en Zeegers op de brug voor het schoolgebouw aan de Kromme Nieuwegracht.