Oud-Boni-conrector Willy Bosboom is op vele manieren te beschrijven. Als manager avant la lettre, als selfmade-man, als woning- en hypotheekbemiddelaar, als rasklaverjasser, als roostermaker, als tussenpaus, als leerling (die slechts twee jaar op het Boni zat), als docent Handelswetenschappen en Economie, en natuurlijk als conrector. Maar er is nog een typering die bij bij hem past: Bosboom de docentenronselaar. Hoe hij dat soms deed? Lees onderstaande herinnering.
Hoewel Bosboom een zeer drukbezet man was, kwam hij ook regelmatig in de kroeg. Tot de cafés die hij frequenteerde hoorde ‘Arie op de Brug’ (gelegen op de brug over de Oude Gracht bij de Lijnmarkt). In dat cafe kwamen ook veel studenten waardoor Bosboom het nuttige met het aangename kon verenigen.
In die tijd was er op het Bonifatiuslyceum een enorm lerarentekort. Om het lesrooster rond te krijgen ronselde hij onder de studenten in het café docenten voor het Boni. Een van die studenten was Frans Schoenmakers, die over grote kennis van allerlei zaken beschikte en daarover enthousiast vertelde. ‘Die wil ik wel als docent’ dacht Bosboom. Frans vond dat ook wel een leuk idee en gaf Bosboom zijn adres. Het gesprek had plaatsgevonden na het nodige bier, dus toen Frans Schoenmakers een paar dagen later een brief van het St. Bonifatiuslyceum kreeg, was hij toch verrast. De verrassing werd nog groter toen hij de brief openmaakte en las dat hij voor 12 uur Biologie was benoemd.
Schoenmakers was ontzet. Hij was dan wel een groot dierenliefhebber, maar hij studeerde Sociale geografie. Hij belde onmiddellijk het Boni om Bosboom het teleurstellende nieuws te vertellen. Bosboom werd heel even stil na diens telefoontje. Na een paar tellen zei hij: ,,Frans, scheur die brief maar kapot, je krijgt van mij een andere brief. Je krijgt een aanstelling voor 12 uur Aardrijkskunde.”
Jan Jimkes, oud-docent en -conrector