Het parallel leven van het Boni

Of dat na al die jaren nog steeds zo is weet ik natuurlijk niet, maar naast het ‘gewone’ leven van lesgeven op het Boni speelde zich ook een laat ik het maar parallel leven noemen, af op het Boni. Zo was daar het Triumviraat, een driemanschap van docenten die verantwoordelijk waren voor alle activiteiten waar drank aan te pas kwam. Waaronder, maar niet alleen, de schoolfeesten.
De schoolfeesten op het Boni waren legendarisch. In die tijd, begin jaren ‘90, was al doorgedrongen dat roken behoorlijk ongezond was, maar alcohol had die status nog niet bereikt. Menig bierglas ging over de toonbank. En acht of meer lege bierfusten na een schoolfeest was geen uitzondering. En dat betekende winst. Deze winst werd dan weer gebruikt om andere verliesleidende leerlingactiviteiten te financieren.

Hoe dan ook, op deze bewuste maandag na een schoolfeest zaten we met een aantal collega’s in de conciërgerie na te puffen van weer een drukke lesdag. In dat groepje herinner ik me nog Albert Linnebank, conrector Henni de Groot en de beide conciërges Carel Middelweerd en Pim van Maanen.
Op een zeker moment komt Paul Budel (tekenleraar en voorzitter van het Triumviraat en R.K.P.B.S., een geheim Boni-genootschap) de conciërgerie binnen. Met zijn jas al aan. Hij gooit een envelop met Boni-logo op tafel. Dik gevuld met de winst van het schoolfeest van afgelopen vrijdag. Hij haast zich naar de kopieermachine voor nog een paar snelle kopieën, waarop Henni de Groot aan Carel Middelweerd vraagt: ,,Carel, heb je nog zo’n envelop?” Carel heeft direct door wat Henni van plan is. En écht luttele seconden later is de envelop van Paul vervangen door één gevuld met kopieerpapier.
De rest van het verhaal laat zich raden. We zagen al voor ons hoe Paul Budel op het postkantoor in Arnhem, waar hij toen nog woonde, een storting op rekening van het Boni wilde doen van slechts een dikke stapel gevouwen kopieerpapier.

Gijsbert Ruitenbeek, secretaris R.K.P.B.S. (1991-heden)

De anekdote blijkt toch een ander slot te bevatten, zoals Paul Budel later vertelde.
,,In die envelop zat het geld voor een kunstexcursie naar Antwerpen. Ik kreeg het geld (in guldens) van conrector financiën Ton Drubbel om het om te wisselen in Belgische franken bij het Grenswisselkantoor (GWK) in Arnhem. Echter, er kwam iets tussendoor waardoor ik er niet meer aan toe kwam langs het grenswisselkantoor te gaan. Naar mijn idee zat de envelop nog steeds gewoon in mijn tas, ook de volgende ochtend op school.
In die tijd hing er in het lokaal een soort telefoon met een directe en ook enige lijn naar de conciërgerie. Ik werd gebeld door de conciërge die mij verzocht een leerling iets te laten ophalen. De leerling keerde terug en gaf mij die envelop. Het was exact dezelfde envelop met eveneens een paperclip die ook in mijn tas zat. Een identieke envelop compleet met paperclip maar… gevuld met kopieerpapier.
De ‘bananasplit’-poets was dus mislukt!”

Paul Budel, voorzitter R.K.P.B.S. (1991-heden)

Carel Cronenberg, lid van het befaamde Triumviraat, hield keurig de boekhouding van de feestelijkheden bij. Tijdens carnavalsbijeenkomsten werd er stevig bier voor leerlingen en docenten getapt.