Reputatie

Dinsdag 1 september 1981, de eerste les Grieks voor klas 3-gym, van conrector Erich, het laatste schooljaar voor zijn pensionering. De enige docent in de schoolkrant met de voornaam ‘meneer’. We zaten zwijgend en alert te wachten toen hij binnenkwam. Hij keek eens rond, slofte naar zijn bureau, ging zitten en keek ons nogmaals over zijn leesbril onderzoekend aan. Op zijn eerste woorden ‘Wat zijn jullie stil!’ durfden sommigen wat nerveus te lachen. Dat hield meteen op toen hij besloot dat de leerlingen op de achterste rij maar eens helemaal vooraan moesten komen zitten.

Zo zat ik het hele jaar recht tegen zijn bureau aan en kon ik goed observeren hoe hij regelmatig een tijd met zijn sigarendoosje speelde, er dan een stompje sigaar uithaalde om daar verder mee te spelen, tot hij dat plots in zijn mond stopte, het aanstak, een trek nam, de peuk terug in de sigarendoos legde, die met een klap sloot en in zijn tas liet glijden.

Een bijzondere man. Het lesboek, dat normaliter in anderhalf jaar behandeld scheen te worden, was aan het eind van dit schooljaar helemaal uit.

Milou Kouwijzer, eindexamen 1985